Tjenix, tja och hallå! Jag vill bara tipsa dig om att kika in på ansiktsmaskbutiken.se, dom säljer hudprodukteter, som exempelvis min personliga favoritprodukt mot påsar under ögonen // Jossan

Vilken typ av hud har du?

Det är viktigt att veta vilken typ av hud man har för att man ska kunna ge sin kropp de bästa möjliga förutsättningarna för att hålla sig frisk. Alla människor har olika hudtyper, men för att generalisera brukar man dela in hud i fyra olika kategorier. Nedan kan du läsa mer om olika hudtyper och vad som kännetecknar dem. Genom att läsa denna text kan du förhoppningsvis förstå vilken hudtyp du har. Informationen kan du sedan använda för att exempelvis gå till en hudterapeut för att få proffshjälp alternativt beställa hem hudvårdsprodukter som passar din hud.

Normal hy: Många förknippar den "normala hudtypen" som den vanligaste typen av hud, men detta stämmer tyvärr inte. Normal hy känns mjuk, spänstig och fuktig i en välbalanserad mix. Den normala huden har också en jämn och vacker ton utan fjälliga områden utan synliga porer. Vanligtvis är en normal hy ganska problemfri och har ett naturligt lyster.

Torr hy: En torr hy har brist av fukt och fett, och torr hy har en tendens att vara lite "fjällig" och kännas sträv på hudens yta. Detta beror på att kroppen inte producerar tillräckligt med talg samt att kroppen har en dålig fuktbalans. Man brukar säga att torr hud ofta är finporig med mycket små porer som knappast går att se med blotta ögat. Personer som har torr hy har mycket sällan problem med finnar just på grund av talgunderskottet. Personer som lider av hudtorrhet bör dricka mycket vatten eftersom rikligt med vätska fungerar som en mirakelkur mot torr hud.

Fet hy: Att huden kan kännas fet beror på en överproduktion av fett i kroppens talgköttlar och den feta hyn kan visa sig på flera olika sätt. Några vanliga tecken på att man har en fet hy är stora porer, finnar, glansighet i ansiktet, oljig yta på huden eller problem med acne och pormaskar. Pormaskar brukar visa sig som små svarta prickar på hudens yta och uppkommer då talg och pigment fyller upp talgköttelns gång. Många tror att dessa svarta prickar är smuts/orenheter vilket alltså inte stämmer.

Blandad hy: Den absolut vanligaste hudtypen är blandad hy. Blandad hy kan se ut på många olika sätt, men är nästan alltid en kombination av de tidigare nämnda hudtyperna uppdelat över olika områden i ansiktet. Många har en fetare hudzon vid den så kallade "T-zonen" vilket är områdena kring pannan, näsan och hakan. Vanligtvis är huden kring kinderna och under ögonen torr alternativt normal. Det finns även dom som har olika hudtyper beroende på årstid. Under kalla årstider som höst eller vinter lider många av torr hud. När det sedan blir varmare och fuktigare i luften kan huden istället kännas fet.

Kommentera